Veel mensen schrikken van de
kosten van een uitvaart. 
En ik geef ze
geen ongelijk, het is duur. 
Maar waar zit
hem dit nu in en hoe kunnen we hierop besparen?

 

 

 

 

Gemiddeld kost een uitvaart tussen de 5000 en 10.000 euro. Dit is van verschillende factoren afhankelijk, zoals;


Kostenposten en alternatieven
Er zijn bepaalde kosten waar we niet onderuit kunnen, zoals de vaste kosten die verbonden zijn aan een crematie of begrafenis, maar ook deze variëren per locatie. Een begrafenis in Amsterdam kost bijvoorbeeld meer dan in Twente. En begraven is duurder dan cremeren.

Maar hiernaast heb je veel zelf in de hand, bijvoorbeeld in welke keuze je maakt qua kist. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk zelf een kist te maken. Dus ben jij of is iemand in jouw omgeving handig? Hoe mooi zou het zijn als je als laatste eer met eigen handen iets kunt maken voor jouw dierbare? En op deze manier kun je aanzienlijk besparen op de kosten.

Ook een dure ‘must’; de rouwboeketten. Kies je voor een biedermeier dan ben je al gauw 125 euro kwijt. Ook hiervoor geldt; het kan anders en persoonlijker. Vraag bijvoorbeeld alle gasten de lievelingsbloem van de overledene mee te nemen en maak hier een mooi boeket van. Deze staat daarna ook nog mooi in de woonkamer en herinnert je dagelijks aan de liefde en steunbetuigingen.

Maar we hebben toch wel een rouwauto en volgauto’s nodig? Wat kost dat wel niet? Dat kan inderdaad. Maar het hoeft niet! Wat past bij de overledene? Was de persoon een fervent fietser? Dan kunnen we hem of haar wellicht per bakfiets naar de laatste rustplaats begeleiden. Ook vervoer in de eigen auto zou mogen als dit kan. In plaats van de volgauto’s kunnen we misschien lopend naar de begraafplaats, langs dezelfde route waar jullie dierbare elke dag liep.

En één van de grootste kostenposten; de catering. Ook hier is van alles mogelijk, zo kan iedereen iets meenemen of bakken jullie koekjes naar het recept van jullie dierbare oma. En hoe bijzonder is het als iedereen na het afscheid het geheime recept van oma mee naar huis krijgt? Een prachtige manier om de herinnering aan oma levend te houden.
De rouwkaart kost ook tussen de 200 en 250 euro per 50 kaarten, afhankelijk van of je er een foto op gedrukt wilt of niet. Je kunt er ook voor kiezen om de kaart zelf te ontwerpen en maken. En als jullie willen dan versturen we de rouwkaarten digitaal. Dit is tegenwoordig echt niet gek en scheelt weer in de kosten.

Benieuwd naar andere alternatieven? Houd mijn site en social media in de gaten, ik post hier regelmatig over. Of neem contact met me op als je wilt dat ik met je mee denk.

Een uitvaart voor elk budget
Geef het aan als er een bepaald budget is. Vaak is er binnen dit budget ontzettend veel mogelijk. Helemaal als je een creatieve uitvaartondernemer hebt die met je meedenkt en daarnaast eerlijke prijzen rekent. Vraag dan ook altijd om een specificatie van de kosten en om opheldering als iets niet duidelijk is.

Wil je een kleine uitvaart, dan kunnen we er bijvoorbeeld voor kiezen dat ik jullie op uurbasis ondersteun. In sommige gevallen kan dit goedkoper uitvallen.

Bewust geef ik hier geen overzicht van de kosten, omdat dit simpelweg enorm uiteenloopt. Komen er 35 mensen dan ben je qua catering misschien 350 euro kwijt, komen er 350 mensen dan ben je misschien 3500 euro kwijt. En de kisten kunnen variëren van 116 tot 1195 euro, en er zijn er duurder, geloof me. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Als je wilt weten hoe jouw kostenplaatje er ongeveer uit komt te zien op basis van jouw wensen? Neem gerust contact met mij op dan stel ik een overzicht voor je op. Met prijzen die eerlijk en helder zijn, want daar sta ik voor.


Neem contact met me op

 

 

 

 


Meer inzicht in prijzen binnen de 
uitvaartwereld en
je verbazen over de 
misstanden die er helaas nog altijd zijn?

Het boek (en werkboek) Laat je niet kisten door de commercie
van 
Marieke Henselmans is een dikke aanrader!
Zo trap jij er in ieder geval niet in.